woensdag 7 november 2007

Schipholregio is heel ver met Groen Lint


Je kunt tegen Schiphol aankijken als een groot gebied tussen de steden in, wat ongeschikt is voor natuurrecreatie zoals wandelen en fietsen, maar de werkelijkheid is complexer. Schiphol is een regio, en de randen ervan zijn juist extra groen: Spaarnwoude, Westrandpark, Amsterdamse Bos, Oosteinde, Schinkelbosje en Westeinder Plas, Haarlemmermeerbos, en dat alles verbonden door een vrijwel gesloten lint van fietspaden, zoals de Geniedijk en allerlei paden buiten of langs de Ringvaart.

Er zijn nog drie plaatsen waar de ring niet gesloten is: Aalsmeerderbrug, Hogedijk Oosteinde, en Verlengde Lascarpad langs de Ringvaart bij Halfweg.

Het gegeven van de aanliggende recreatiegebieden met hun padennetwerken en recreatievoorzieningen, en de omringende stedelijke bebouwing, maakt van deze ring een geheel met grote toekomstwaarde voor het noorden van de Randstad. Het fietsverkeer tussen bebouwingslobben is enorm gebaat met een snelle groene verbinding, de recreatiegebieden worden aantrekkelijker en belangrijker doordat hun gezamenlijke omvang ze beter laat aansluiten bij de lengte van gemiddelde en bovengemiddelde dagtochten, en hun kwaliteit en voortbestaan zijn planologisch verankerd in de beperkingen die rond Schiphol voor veel concurrerende bestemmingen gelden.

Schiphol kan voor de dag komen met zijn groene gordel - maar mag ook wel investeren in de ontbrekende schakels..

Geen opmerkingen: